3D modell av produktionsanläggning

Som en del i projektet med att bygga en ny produktionsanläggning användes en 3D-modell av en av SKF:s fabriker. Denna artikel beskriver kort möjligheterna med en 3D-modell och visar även hur den färdiga modellen såg ut.

3 D Modell Skf
3D modell SKF, Källa SKF

Modellen är skalenlig och visar på ett bra sätt hur avdelningen skulle se ut ur olika vinklar. I modellen går det att lägga till och ta bort föremål. Genom att använda modellen kan man exempelvis se om en maskin eller robot får plats eller inte.

Det största användningsområdet har varit som ett beslutsstöd och som en del i förändringsprocessen. I anslutning till den nya avdelningen fanns ett rum med VR-glasögon där både besökare och dem som skulle arbeta i avdelningen kunde kliva in i modellen. Att kunna se hur slutresultatet är tänkt att se ut långt innan utrustningen finns fysiskt på plats har bidragit väldigt mycket till en positiv förändringsresa. 3D-modellen gjorde målbilden mycket mer levande.

Produktionsanläggningen ligger i SKF:s fabriker i Göteborg och invigdes i april 2017. Anläggningen står för ett koncept inom tillverkning med en hög grad av automation, det innebär bland annat många robotar och förarlösa truckar. Arbetsmiljön är ljus, ren och tyst.

Filmen nedan visar 3D-modellen av anläggningen.


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-11-06  |  Skriven av Sandra Mattsson