Exoskeleton testas av Volvo Group Trucks Operations i Curitiba

För att ytterligare förbättra ergonomi och produktivitet vid Curitiba-anläggningen testas exoskeleton-tekniken i FH-lastlinjen och materialhantering.

I anslutning till Industry 4.0 testar Group Trucks Operations Curitiba-fabriken konceptet exoskeleton för tillverkning och interna logistikprocesser. Målet är att ta reda på mer om fördelarna med detta koncept.

Exoskeleton är en robotdräkt, som perfekt passar människokroppen för att minska fysiskt slitage och förbättra produktiviteten. På de testade modellerna fokuserar förstärkningen på ergonomi och förarkomfort i specifika rörelser, som kan påverka ben, armar, axlar och ryggmuskler. Logistikgruppen testar i samarbete med tillverkningsteknik, materialhantering, produktion, hälsa och säkerhet, import och inköpsområden två exoskeleton-modeller i FH-lastbils monteringsområdet och i materialsatserna för produktion. Testens slutförande är planerad till september 2018.

Exoskeleton hjälper till att förbättra livskvaliteten på jobbet, förbättrar produktiviteten och hjälper till att minska tröttheten i slutet av dagen.

– säger Erika Ogasawara, från hälso- och säkerhetsavdelningen
Slitage från operationer som kräver höga armar minskas med exoskeleton användningen vid tillverkning Källa: Mattias Andersson, Volvo Group University.

Två modeller som arbetar på den anställdes axel och rygg har varit i test sedan juni 2018. Preliminärt tyder testerna på goda resultat för exoskeleton användningen, vilket kan innebära att implementeringen kommer att göras på andra områden.

Exoskeletten hjälper i allmänhet operatören i uppgifter som kräver större fysisk ansträngning eller rörelse. "Med stödet som genereras av det yttre skelettet minskar fysiskt slitage. Upprepade rörelser som en knäböj, upphöjda armar och lastlyft får stöd från kläderna", säger Matheus Rebello, från Logistics Engineering.

Anderson Prado, operatör på monteringslinjen, tillägger "det var en bra upplevelse att använda exoskeleton i min process. För en specifik montering skulle jag sitta ett tag med mina armar upp, så stödet minskade obehaget som orsakats i denna process. Det minskade också min trötthet i slutet av arbetsskiftet ".

För vår anläggning är exoskeleton något nytt, liksom konceptet Industri 4.0. Vi anpassar dessa två koncept som är kopplade till varandra för att ge fördelar för våra operatörer. Hela processen, inklusive studier, tester och anskaffning av enheter, har varit en lång resa. Vi hade också en videokonferens med leverantören där de visade några rörelser med hjälp av exoskeleton.

– kommenterar Renata Jabs, logistik
De involverade teamen i exoskeleton-teknik i Curitiba (vänster till höger): André Godoi, Henrique Brasileiro, Erika Ogasawara, Nelson Zerbato, Valdiney Freitas, Anderson Prado, Matheus Rebello, Renata Jabs, Amaral Silva och Elias Cordeiro.

Det är en ny kultur och ett paradigmskifte. Vi ansluter en enhet till människan. Detta visar att tekniken och exoskeleton kommer att gynna och öka operatörernas livskvalitet, förutom att se till att vi är i utvecklingen av framtidens tillverkningen.

– säger Henrique Brasileiro, logistik

Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln har inga taggar

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-10-03  |  Skriven av Sandra Mattsson