Höja effektivitet genom 5G-förberedd uppkoppling

Genom att använda Ericssons 5G-förberedda Industry Connect kan ABB Power Grids integrera fler digitala lösningar i sin transformator-fabrik i Ludvika. Målet är att öka produktivitet och prestation.

Projektet är det första i Sverige som kommersiellt använder den senaste versionen av Ericsson's Industry Connect som är redo att koppla upp via 5G i en produktionsmiljö.

"5G skapar helt nya förutsättningar för industrin. Genom att installera den senaste mobilteknologin i produktionen har ABB Power Grids fått en snabb, robust lösning med realtidsdata som inte läcker utanför området, vilket var en grundförutsättning för en säker dataanalys", säger Erik Josefsson, Head of Advanced Industries på Ericsson.

Som ett steg i sin digitalisering kopplar fabriken i Ludvika upp olika verktyg såsom trådlösa skruvdragare. Dessa maskiner kräver pålitlig och robust data för att ge operatören tillförlitlig realtidsdata och därmed säkra kvalitén. I nästa steg kommer bärbara datorer bli uppkopplade för att förbättra uppkopplingens kvalité och effektivitet. "Vi tittar bland annat på att fjärrstyra olika processer, vilket gynnar oss ur ett säkerhets- effektivitets- och kvalitetsperspektiv. Ett annat exempel är optimering och distansövervakning av våra torkanläggningar som i princip är igång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och därmed kräver en viss övervakning", säger Tobias Hansson, Platschef på ABB Power Grids i Ludvika och Europachef för enheten Power Transformers.

Projektet är ett samarbete mellan Telia, AFRY, ABB Power Grids och Ericsson vilket visar vilka olika parter som arbetar tillsammans för att möjliggöra den digitala transformationen inom fabriken. Telia har rollen som teleoperatör, AFRY som systemintegratör, Ericsson levererar det privata mobila nätverket och tillsammans skapar de uppkopplingen i ABB’s fabrik. Inom samarbetet har de använt ett 5G-förberett cellulärt nätverk, uppbyggt med Ericsson’s produkt Industry Connect, för att möjliggöra en flexibel, effektiv och förbättrad kvalitet inom produktion.

I framtiden kommer mer och mer kopplas upp i fabriken och den kommer även användas som innovationsplattform för att testa nya teknologier. Den använda tekniken kommer att möjliggöra en ökad automatisering och användning av AI. Eftersom fabriken har sitt egna mobila nätverk kan data flöda mellan de uppkopplade prylarna på ett robust och säkert sätt.

Vill du veta mer, gå in på länken nedan.

https://www.ericsson.com/en/ne...


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Introduktion  |  Publicerad 2020-06-04  |  Skriven av Greta Braun