Machinebook - som Facebook fast för maskiner

Hur kan man socialt kommunicera med sina maskiner? Ett svar på det skulle kunna vara Machinebook som är som Facebook fast för maskiner. De olika maskinerna i fabriken postar statusmeddelanden på liknande sätt som vi människor gör på social medier. Fördelen kan t.ex. vara att du får koll på maskinernas KPI:er och på så sätt kan förbättra din produktion.

Machinebook 2
Bilden till vänster visar menyfältet i Smarta Fabrikers app. Om du väljer fliken Maskinhälsa får du tillgång till alla meddelande i flödet som maskinerna postat (höger bild). Till exempel talar rullstansen om att "Det flyter på bra nu. Min effektivitet ligger på 70%".

Med Machinebook kan människor, maskiner och tjänster kommunicera och samarbeta tillsammans. Det kan ändra din företagskultur till socialt samarbete med motiverande KPI:er samt ge operatörer och underhållspersonal tillgång till informationen och möjligheten att öka värdet av data med sociala kommunikationsmetoder.

I projektet Smarta Fabriker har partnerföretaget Cybercom som utvecklat appen till projektet tagit fram en funktion där vem som helst som har laddat ner appen får tillgång till status på de olika maskinerna i fabriken. Vi har valt att kalla fliken i appen för Maskinhälsa. Med jämna mellanrum eller när det händer något speciellt i fabriken postar maskinerna meddelande likt människor gör på sociala medier. Ett exempel på meddelande kan vara materialstatus, energiförbrukning, OEE-tal och nivå på bläck till skrivaren. Vilken information som skall postas och när är skräddarsydd för att passa projektet Smarta Fabriker. Genom att informationen blir lättillgänglig och visuell nås flera fördelar, till exempel minskade produktionsavbrott och ökad produktivitet genom förbättrad och stabiliserad arbetsprestanda.

Machinebook 3
Genom att klicka på ett meddalande som maskinen postat får du upp mer information om den specifika maskinen (vänster bild) och du får även tillgång till alla gamla postade meddelande (höger bild).

Vill du veta mer om Machinebook klicka på länken https://www.cybercom.com/what-...


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2018-01-28  |  Skriven av Johan Bengtsson