Användning av AR i montering - Montören ser instruktionerna i sina smarta glasögon

När produktvarianterna blir fler behöver alla montörer använda AR-glasögon.

Massproduktion ersätts av kundanpassning

Fler och fler kunder vill ha produkter tillverkade efter sina egna specifikationer. I framtiden kommer kraven på kundanpassning att öka än mer. Det innebär att industrin behöver tillverka varje produkt i en mängd versioner, ibland med stora skillnader, ibland med små, men oavsett vilket betyder det att de ska sättas ihop på olika sätt. När det blir så många olika produkter som tillverkas, blir det inte möjligt ens för en van montör att hålla reda på hur varje enskild variant av en produkt ska monteras ihop och vilka delar som ska ingå.

- Instruktioner på papper kommer inte att fungera. Istället behövs digitala instruktioner till montörerna. Vi kan se många användningsområden för de smarta glasögonen i industrin, både utbildning, kvalitetskontroll, service och underhåll. Men vi tittar framförallt på hur tekniken kan användas vid montering , säger Anna Syberfeldt, professor i automatiseringsteknik på Högskolan i Skövde

Erik Oscarsson på Cejn provar att montera en nippel iförd smarta glasögon där han också kan se instruktionerna till hur produkten ska monteras. Infälld i bilden syns det Erik Oscarsson ser i glasögonen tillsammans med den verkliga produkten.

Smarta glasögon, AR-glasögon, glasögon med förstärkt verklighet. Det finns många namn för samma sak, glasögon som kan projicera datorgenererad information direkt i bärarens synfält tillsammans med det man ser genom glasögonen. Den engelska förkortningen AR står för augmented reality, det vill säga förstärkt verklighet.

Forskar tillsammans med industrin

Ett användningsområde för den förstärkta verkligheten är olika typer av datorspel och annan konsumentanvändning. Vem minns inte den enkla varianten, Pokémon Go, när alla barn sprang omkring med mobiler där de kunde se små figurer inlagda i kamerans bilder av verkligheten runt omkring dem.

Att istället visa datorbilder, eller text, projicerade i smarta glasögon tar förstås tekniken längre än att titta i mobilen. Roligt men också användbart i många sammanhang.

Även i industrin förutspås dessa glasögon få stor betydelse. Därför driver Högskolan i Skövde forskning ihop med flera industriföretag för att utveckla tekniken för deras behov.


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2017-08-17  |  Skriven av Åsa Fast-Berglund