När ett litet företag bygger en robotapplikation

Att störa pågående produktion och bygga en anläggning som innehåller en robot är en stor utmaning för ett litet företag. CM Hammar vågade och kan idag berätta om sina erfarenheter och hur roboten förbättrar företagets lönsamhet och arbetsmiljö för medarbetarna. De satsade på en kollaborativ robotapplikation för limning av ventiler.

CM Hammars kollaborativa robotstation med Sawyer robot.

Det hade inte gått med en annan robot. I alla fall inte med dessa paletter som roboten ska fylla.

– Fredrik Gustavsson, Ingenjör CM Hammar

CM Hammar är ett litet företag i Göteborg med ca. 50 anställda och tillverkar produkter för sjösäkerhet under devisen ”better solutions for safety at sea”. Ett av segmenten är mekanismen som aktiverar uppblåsbara livvästar, en så kallad Inflator. En ventil öppnar när inflatorn hamnar i vatten och tryckskillnad uppnås. Denna produkt tillverkar CM Hammar själv i sin fabrik i Göteborg. Ventilhuset limmas på Inflatorn med Cyanoakrylat, ett snabblim som inte är hälsosamt för människor att andas in eller att röra vid.

För att förbättra arbetsmiljön för montörerna bestämde CM Hammar att inköpa en robot och skapa en applikation som limmar istället för en människa. De ville skapa en enkel applikation och valde därför att bygga en kollaborativ robotapplikation. En sådan applikation behöver ingen bur och är på det sättet mer flexibelt och enklare att bygga upp. Dessutom är ytan tillgänglig för människan som ska fylla på lagret och ta de paletter som roboten har fyllt. Företaget bestämde sig för en Sawyer-robot, för att den är rätt kraftfull, den har möjlighet att ha olika fingrar samtidigt, den har en stor räckvidd och den har kraftsensorer. “Det hade inte gått med en annan robot. I alla fall inte med dessa paletter som roboten ska fylla.”. Robotens sensorer gör att den med hjälp av kraftövervakning hittar hålen där produkterna ska sitta. Genom kraftövervakning märker roboten dessutom om något går fel, t.ex. om den skulle fastna. Istället för att fastna och dra ner hela paletten, märker roboten att det är en annan kraft som verkar och stannar istället. Dock bör man undersöka noggrant vilken robot man väljer för denna robot inte lämpar sig för alla användningar. På grund av sensorerna i alla leder svajar roboten och söker positionen istället för att träffa direkt, vilket inte bara har fördelar utan även nackdelar som att det förlänger cykeltiden.

Under skapandet av anläggningen upplevde medarbetarna olika utmaningar, som också beror på att företaget är ett litet företag. För ett litet företag är det omöjligt att störa rullande produktion och det är svårt att avsätta personer för att skapa och testa den nya anläggningen. CM Hammar är glada att de har smarta medarbetare som skapar kreativa lösningar, som t.ex. att tillägga ett pigment i limmet för att det ska få en blå färg och bli synligt. De har även 3D-printat olika delar i applikationen som t.ex. några av robotens fingrar.

CM Hammar klarade trots alla utmaningar att bygga upp en robotapplikation som nu kan limma och trycka fast ventilen på resten av produkten och sätta alla färdiga produkter i paletter. Genom denna applikation kan företaget spara ca 3-4 timmar arbete per dag och framför allt förbättra arbetsmiljön eftersom ingen behöver arbeta vid det giftiga limmet längre.

Just nu fokuserar medarbetarna på att anläggningen är stabil och kan köra fem dagar i veckan. De jobbar med att fixa buggar som inträffar när man tillverkar större batcher. Ett framtida arbete kommer också vara att minska antalet slängda delar genom att optimera lim-processen.


Taggar

Artikeln är taggad med följande taggar. Klicka på en tagg för att se alla artiklar med samma taggning.

Artikeln är kategoriserat som Fördjupning  |  Publicerad 2020-03-13  |  Skriven av Greta Braun